6.9.2015

43. Kiasma - tottelemattomuuskoululaisten kanssa

Loistava idea! Hesarissa oli arvostelu Jani Leinosen perjantaina 4.9. avautuvasta Tottelemattomuuskoulu -näyttelystä. Mennään siis viikonloppuna Kiasmaan. Kierretään samalla koko museo. Kolmen (tottelemattoman) lapsen kanssa. Ei voi mennä päivä pahasti pieleen. Ei voi.


Saavuttiin Tottelemattomuus kouluun Kiasmassa viimeisenä. Onneksi, se oli museon kohokohta ja vihdoin lapsetkin keskittyi. Värikkäät teokset ja tutut tuotemerkit kiinnostivat lapsia. Kellogg's ja Elovena purkeista etsittiin alkuperäistä ja ihmeteltiin muunnoksia. Kerjäläisten kyltit hämmästytti. Väriloisteen taustalla on rankkaa ja täysin aiheellista markkinatalouden, kulttuurien eriarvoisuuden ja köyhyyden arvostelua. Näyttely onnistuu olemaan vakavasti puhutteleva ja humoristinen samanaikaisesti. Ja kiinnostaa sekä aikuisia, että lapsia, vaikka ymmärrys onkin eri tasolla. Toimii.


"I want to see something I've never seen before" - Robert Mapplethorne. Lapset lähinnä osoitteli, "pippeli", "tissi", "voiko isistä/ätistä ottaa tuollaisen muskeli kuvan?" -Joo, ei nyt. Käytiin siis alkuun kiertämässä Mapplethornen näyttelyn. Kysymykseksi jäi, eikö herra ollut sitten sukupuolielimiä ennen nähnyt. Ei kai. Jotkut näyttelyvieraat katselivat vakavana teoksia, jotka taisi hymyillä, kun lapset sanoivat pään sisäiset kommentit ääneen. Taiteellisia otoksia, mutta tällä kokoonpanolla menee osa vähän - ohi.


Kiasman aulassa toisisaan kiemurteleva tanssipari myös sai osaakseen lasten huomion. "Mitä noi tekee?", "Vieläkö ne pyörii siellä?" "Onks niille sattunu?" Myöskään yhdessä tilassa äänehtivät taitelijat ei oikein saaneet lapsilta vilpitöntä taiteellista ymmärrystä. "Miks noi mölyää?". Jaa-a, se on taidetta.

Välissä oli Face to Face näyttely. En nyt muista siitä mitään... mainittavaa. Erilaisia muotokuvia oli ja ei mitään kovin paheksuttavaa katseltavaa.

Kyllähän vierailu Kiasmassa on aina jonkinlainen kokemus. Näyttelystä riippuu jääkö mieleen, hämmentääkö, ilahduttaako vai jotain muuta. Tällä kertaa näin. :)

Mitä: Kiasma
Missä: Mannerheimintie, Helsinki
Milloin: 5.9.2015
Maksoi: 12e, Museokortilla - for free
Uudestaan: Kyllä, vaihtuvasta näyttelystä riippuen
Lasten kanssa: Mikä ettei, näyttelystä riippuen.
Netissä: www.kiasma.fi

Ei kommentteja: