9.9.2015

39. Järvenpään taidemuseo

Ensimmäisenä, mistä tähän museoon pääsee sisään? Kun kiertää koko rakennuksen, löytyy sisäänkäynti. Aulassa huomaa, että parkkipaikan puoleltakin olisi ollut samaan aulaan sisäänpääsy. Ei ainakaan liian selvät opasteet. No mutta, sisällä ollaan ja kellariin mennään, missä itse museotilat sijaitsevat.

Tiskillä ei ole ketään. Väkeä kyllä on. Tulisiko joku? Ei tule. No, siinä tiskillähän on selvä lappu "olen opastuksella". Nyt se väkipaljous näyttääkin kahdelta ryhmältä oppaiden ympärillä. Tuskin viitsii mennä kumpaakaan selostusta katkaisemaan joten lähdetään omatoimiselle kierrokselle. Eihän me pummilla mennä, onhan meillä sisäänpääsyyn oikeuttava museokortti. :)


Museo ei ole mikään laaja, sisääntulosta näkee oikeastaan koko kokonaisuuden. Sisältö keskittyy täysin Tuusulajärven rannan taiteilijakotien asukkaisiin. Venny Soldan-Brofeldtin ja Eero Järnefeltin teoksia, sekä Sibeliuksen omaisuutta. Taideteokset eivät nyt herätä suurempaa mielenkiintoa. Koska meneillään on Aino Sibeliukseen keskittyvä näyttely, suuri osa esineistöstä on hänelle kuuluvaa ja vie jäljellä olevan huomiokyvyn.

Jannen ja Ainon tarinan kerrontaan on panostettu: kuinka he tapasivat, seurustelivat, muuttelivat ja päätyivät Ainolaan. Esineistön herkkuja ovat kenties yhä suvussa kulkevat perintökorut. Kuten se, jonka piti Ainon kaulaa koristaa Jannen ja Ainon vihkimisen aikaan, mutta sulhanen unohti ottaa korun mukaan.


Vitriineistä löytyy myös Ainon käsitöitä, hiusharjaa, vaatteita (mm. minnkistoola), käsineitä ja muuta kamaa. Väkisin tulee mieleen, voiko omia tavaroita ollenkaan enää heittää pois tai viedä kirpparille, jos niille olisi joskus museoitumistarvetta?

Museo on kierretty ja oppaat yhä työtehtävissä. Olemme saapuneet paikalle opaskierroksen jo alettua ja päätämme ennen sen loppumista. Näköjään oppaat keksivät enemmän tarinaa, kuin opasteisiin on kirjattu. Kokonaisuutena museo on vähän tylsähkö. Parhaana osuutena Ainon elämän tarina täydentyy hienosti jo aiemmin Ainolan visiitillä alkaneeseen. Museo sopisikin hyvin alustukseksi tai päätteeksi Tuusulajärven taiteilijakoti kierrokselle.

Museokauppahyllyä tutkaillessa toinen opas palaa vihdoin tiskille ja saadaan vingutettua museokorttia. Kirjattua tuli tämäkin visiitti.

Mitä: Järvenpään taidemuseo
Missä: Kirjastokatu 8, Järvenpää
Milloin: 29.8.2015
Maksoi: 6e, Museokortilla - for free
Uudestaan: Ei
Lasten kanssa: Ei
Netissä: https://www.jarvenpaa.fi/--J%C3%A4rvenp%C3%A4%C3%A4n_Taidemuseo--/sivu.tmpl?sivu_id=506

Ei kommentteja: