8.9.2015

2. Vankilamuseo

Vankilamuseo Hämeenlinnassa entisen lääninvankilan tiloissa on jo itsessään näkemisen arvoinen. Suuri osa tiloista on alkuperäisessä kunnossa seinäkirjoituksineen ja kolhuineen, joten helposti voi kuvitella rakennuksen alkuperäisessä käytössään. Tupakan lemukaan ei ole mihinkään karannut yli 20v sitten päättyneen toiminnan jäljiltä.

Vamkilassa pääsee kiertämään kolmessa kerroksessa. Keskikerroksessa ovat vankilanjohtajan ja vartijoiden tilat sekä sellihuoneet. Osa selleistä on sisustettu kuvastamaan sellien varustusta eri vuosikymmeninä. Yläkerrassa on lisää sellejä, kirjasto ja luokkahuone. Alakerrasta löytyvät pesutilat, sauna, eristyssellit ja vankien vastaanotto- ja lähtötilat.

Vankilan tiloihin on kerätty suomalaisten vankiloiden historiaa aina 1800-luvulta tähän päivään saakka. Suomessa käytössä olleet vankilat tulevat tutuiksi. Lisäksi näyttelyssä esitellään kuuluisia vankeja, vankien salakuljetustarkoitukseen käyttämiä esineitä ja menetelmiä, vankilan päiväohjelmaa ja -toimintaa. Myös pakkosyöttöpenkki nälkälakkolaisille on esillä.

Rakennus on ehdottomasti näkemisen arvoinen, vaikkakin askeettinen paikka. Vankilamuseossa esillepano ja näyttely ovat yksinkertaiset, tarinat puhuvat riittävästi puolestaan. Hyvä, muuta aihe ei kaipaa.

Mitä: Vankilamuseo
Missä: Kustaa III:n katu, Hämeenlinna
Milloin: 14.5.2015
Maksoi: 6e, Museokortilla - for free
Uudestaan: Ainakin kerran kannattaa käydä, uusinta ei välttämätön
Lasten kanssa: Varmasti kiinnostaa lapsia, jotka vähän ymmärtävät, mikä on vankila.
Netissä: http://www.hameenlinna.fi/Palvelut/Kulttuuri/Historiallinen-museo/Vankilamuseo/

Ei kommentteja: