6.2.2016

Kolme parasta museota museokortilla?


Mainitessa monessako museossa on holistisesti viime aikoina pyörinyt, saa jatkuvasti pitkiä katseita. :D Ihmetyksestä toivuttua ensimmäinen kysymys yleensä on: Mikä on ollut paras? Tai mitä museota suosittelisit?

Mitä siihen sitten lähteä vastaamaan, kun kysyjät ovat usein ihan eriasioista kiinnostuneita? Miten voi museoita verrata, kun jokaisella on vähän eri tarina kerrottavana ja näyttelyt vaihtuvat, jolloin myös kokemus eri käyntikerroilla muuttuu... Joku näyttely voi olla hieno kokemus, mutta itse museo jää tyylikkäästi taustalle antaen sille vain hyvät puitteet. Niinpä vastauksena tulee usein kerrottua ne pari museota, jotka ovat ihan itsenään parhaiten onnistuneet joko täysin puun takaa yllättämään tai vierailun jälkeen jäänet äärimmäisen hyvin mieleen. Näissä museoissa saa ajan kulumaan varmasti useampaan kertaan. Ja luulenpa niiden vaihtuvista näyttelyistä huolimatta näin tapahtuvan aina.


*** TOP 3 ***


1. LUSTO -metsämuseo

Odotus oli joku pikkuinen paikallinen rakennus, jonne vähän kasattu yleistietoa Suomen luonnosta. Olipa väärässä! Periltä paljastui valtavan iso ja tyylikäs rakennuskompleksi, joka kätki sisäänsä hulppean monipuoliset ja hauskat näyttelyt. Että näinkin voi museon tehdä! Oli simulaattoreita, huumoria, paljon tietoa, visuaalisuutta, kokeiltavaa hyvin opastetusti. Kansainvälisestikin täysin vertailukelpoinen ja pätevä kokonaisuus. Aivan varmasti jokaiselle jotakin ja monta kertaa. Tänne poikkeaisin vähän kauempaakin, jos yhtään Punkaharjun suunnalla sattuu liikkumaan. Tarkempaa juttua Lustosta tulossa myöhemmin.

2. Turun linna

Listan perinteinen kohde ja kävijämäärältään Suomen suosituimpien museoiden joukossa. Linnat vaan ovat niin hienoja kohteita itsessään, että sellainen on listalta löydyttävä, eikä niiden kokonaistunnelmaan ratkaise vaihtuvat näyttelyt. Onpa Turulla ja Turun linnalla merkittävä osa Suomen historiassakin, joten mielenkiintoinen historiallinen kohde kenelle tahansa, joka Suomeen haluaa tutustua. Hyvin opastetussa Turun linnassa on oikeastaan kaikkea: isoja saleja, ahtaita käytäviä, pysyvää näyttelyä, hyvin rakennettuja tilapäisnäyttelyjä ja vähän leikittävää lapsille. Juttua Turun linnasta tulossa myös myöhemmin.


3. Museo Militaria
Tämä oli ensimmäisen museokorttipäivän kohteissa ja onnistui yllättämään heti täydellisesti. Varmasti mukaan liittyi siis myös uutuuden viehästyksen antamaan boostia. Muita sota-aiheisia museoita tulee verrattua aina Militariaan, eikä vielä ainakaan parempaa ole Suomessa kohdannut, tosin aina jonkin esillepanon, esineen tai tiedon osalta toki samoille viivoille kykenee pääsemään. Militaria onnistuu innostamaan. Museo taitaa kuitenkin toimia parhaiten suomalaisille tai jo Suomen historiaan perehtyneille, eikä esillepano välttämättä tempaa mukaansa ulkomaalaisia vierailijoita. Plussaa vielä hienoista maisemista ja keskeisestä sijainnista. Museo Militarian käynnistä voi lukea täältä: http://museoholistinloki.blogspot.fi/2015/10/4-museo-militaria-esimerkki.html

Samanlaisia arvioita voisi jatkossa tehdä eri aiheisiin liittyvistä museoista, kuten taidemuseoista, sota-aiheista museoista, paikallismuseoista tai lapsille sopivista museoista.Tietysti kärkeen voi tunkea joku uusikin suosikki vierailukohteiden lisääntyessä. Tässä ajantasainen lista, mitä museokortilla on nähty: Museolista

Mielipiteitä on monia ja paljon on museoita vielä näkemättä: Mikä sinusta on Suomen paras museo tai mitä museota suosittelet?

1 kommentti:

Veera kirjoitti...

WeeGee ja Vapriikki on kokonaisuuksina ykkösiä, varsinkin ne Vapriikin isot vaihtuvat näyttelyt, joista mä en tiedä kenen tekemiä ne on. Yksittäisistä suomalaisista museoista parhaita on linnat, Helsingin luonnontieteellinen, Forum Marinum, Teatterimuseo ja Sinebrychoffin taidemuseo. En oikein osaa päättää, täällä on liikaa hyviä. :D

Löysin muuten blogisi ihan sattumalta Googlella ja jään tosiaankin seurailemaan juttujasi jatkossakin. Jonkun verran olen kirjoittanut museojuttuja omassa blogissanikin, mutta tarkoitus olisi lisätä niiden määrää entisestään.