10.2.2016

10. RIISA - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo

Mitä Ortodoksisesta kirkkomuseosta jää mieleen? Ensimmäisenä haju. Tämän vahvisti museoholistin äiti todetessaan "ai, siellä haisee" kun kuuli, että seuraava kohde on Ortodoksinen kirkkomuseo RIISA. Pidin tätä alkuun vähän tökerönä kommenttina, mutta museotilaan sisään astuttua ei voinut kuin todeta, että kyllä äiti oli taas oikeassa. Toisena mieleen museosta jää paljon muutakin, sillä yksi ainutlaatuisimmista museokokoelmista, mitä Suomesta löytyy, on selkeästi kyseessä.

Haju ei siis ole mikään este museossa tässä viihtymiselle, vaan ymmärrettävää on, että vanhat tekstiilit keräävät hajuja tai sitten ne ovat niiden suojaamiseen käytetyt kemikaalit. Kun tälle seikalle saisi tehtyä jotain, lisäisi se museon viihtyisyyttä ja kohentaisi ensivaikutelmaa. Museo kuitenkin sisältää varsin mittavan arvokkaan kokoelman ikoneja, ortodoksisia kirkollisissa toimituksissa käytetäviä esineitä ja tekstiilejä. Hauska lisä on liiketunnistimella toimivat valot. Museotilat ovat hämärät, mutta kulkiessa esinekaapeilta toiselle valot syttyvät ja sammuvat sen mukaan, mitä olet katselemassa. Varsin energiaa säästävä ja tunnelmaa lisäävä ratkaisu!


Merkittävä osa esineistä on luonnollisesti peräisin Valamon ja Lintulan luostareista, mutta paljon on myös kantautunut muista seurakunnista ja erityisesti Karjalan alueelta. Museo onkin saanut alkuperän Laatokan Valamon luostarin muinaismuistokokoelmasta. Erityisen hienoja ovat RIISAT - ikoneita peittävät metalliset suojat, jotka suojaavat itse ikonia tuohien savulta. Itse alla olevasta ikonista näkyvät vain maalauksen paljaat ihon osat, eli naama, kädet ja jalat. Näyttävydellä ja peittävyydellä riisat jättävät helposti itse ikonit taustalleen.


Käymisen arvoinen kohde vähintään kertaalleen, jos Kuopion seudulla vierailee.


Mitä: Ortodoksinen kirkkomuseo RIISA, Kuopio
Missä: Karjalankatu 1, Kuopio
Milloin: 7.6.2015
Maksoi: 10e, Museokortilla - for free
Uudestaan: Satunnaisesti.
Lasten kanssa: Pienille lapsille ei tarjoa paljoakaan, mutta hieman isommat lapset varmasti kiinnostuvat.
Netissä: http://www.ortodoksinenkirkkomuseo.fi/

Ei kommentteja: