27.11.2015

8. Arabian museo

Arabian museo kertoo nimensä mukaisesti Arabian posliiniesineitä ja -keramiikkaa. Museo ei ole iso, mutta aihealueeseensa keskittyen hyvin kattava. Näyttelytila löytyy rakennuksen 9. kerroksesta, joten hissille vaan ja ihastelemaan ylhäältä Arabian rannan maisemia. Etuosasta löyty aina jotain vaihtuvaa taidetta, usein nykykeramiikka nuorilta suunnittelijoilta ja ilman museomaksua.


Museossa on tullut vierailtua useasti. Tutut esineet on kiva nähdä, kuitenkin aina tuntuu muotoilusta löytyvän uusia puolia. Toisaalta Arabian museoon ei ole tullut koskaan ennen erikseen lähdettyä kui nyt museokortilla. Paikalle vetää paremminkin alakerran tehtaanmyymälät (Iittala, Finlayson ja Pentik), sekä erikoistapahtumat, joiden yhteydessä on päässyt mm. Arabian tehtaiden opastetulle kierrokselle itse tuotantotiloihin. Kun näitä tapahtumia jatkossa järjestetään, voi suositella! Usein tulee sitten museoonkin päädyttyä.

Museossa kenties hienointa on takaseinän kooste, jossa kaikki arabian kaikkien posliiniastiastojen kahvikupit ovat esillä. Hieno paikka nähdä mikä on ollut muodissa eri aikakausina ja miten tyyli ja maku on muuttunut. Vaikuttava on myös Birger Kaipaisen Helmikuovi, jossa on jotain kansanperinteistä, mutta kuitenkin tyylikästä uutta. Lastenkin mieleen se on jäänyt, sillä Sellon kauppakeskuksessa kuvan ollessa esillä, ovat lapset innokkaasti esitelleet kuvan esittävän Arabian museon kuovia.

Kierros on selkeä, tosin museon koon puolesta eksymisvaaraa ei oikein ole. Kannattaa pipaahtaa museokortilla tai ilman, jos Arabian rannan myymälöihin on asiaa.

Mitä: Arabian museo, Helsinki
Missä: Hämeentie 135, Helsinki
Milloin: 24.5.2015
Maksoi: 4e, Museokortilla - for free
Uudestaan?: Tehtaanmyymälöissä poiketessa
Lapset mukaan?: Menee mukana.
Netissä: http://www.arabia.fi/Arabian-tarina/KERAeILY/Arabia-keskus

Ei kommentteja: