24.11.2015

7. Tekniikan museo

Tekniikan museossa on muutama vetonaula, mutta yleisesti näyttelyt keskittyvät enemmän Suomen teollisuuden esittelyyn kuin teknisiin selityksiin. Museo ei kenties ole nyt syksyllä alkaneen peruskorjauksen myötä parhaimmmillaan, mutta korvauksena museoon pääsee sen ajan tutustumaan ilman pääsymaksua. Itse vierailimme museossa ennen kuin korjaustyöt olivat käynnistyneet ja museon ehdoton suosikki Voimalamuseo oli yhä kesäkaudella auki, mutta sulkee ovensa aina talven ajaksi. Museossa käydessä myös ympäristössä kannattaa pyöriä, Vanhankaupunginkoski on komeaa katseltavaa.


Museosta kannattaa etsiä ainakin Suomen vanhin tietokone ESKO (eli Elektosähköinen Sarja KOmputaattori), joka löytyy museohallin parvelta ja tutkia vanhan kosken rannalla sijaitseva Voimalamuseota (joka talvisin suljettu). Takulamppu mukaan, niin pienetkin lokoset tulevat tutuiksi. ;)


Itse museon näyttely on rakennettu hieman sekavasti. Aiheita ja tietoja on paljon ja ne ovat monin osin laadukasta sisällöltään. On käsin kosketeltavaa, kokeiltavaa, luettavaa ja selkeitä esityksiä vuosikymmeninä tapahtuneesta teollisesta kehityksestä. Monet osat uppoaisivat varmasti lastenkin mielenkiintoon. Mutta museotilassa valitettavasti harhailee ympäriinsä, eikä luontevaa kulkureittiä löydy. Aina tuntuu, että kumpaan suuntaan kannattaa lähteä, että kaikki tulee nähdyksi ja lopussa jää pelko, jäikö joku mielenkiintoinen osa vahingossa näkemättä. Harmi, sillä materiaalihan on laadukasta. Pienellä panostuksella tähän saisi varmaan huimasti parannusta; kartta käteen tai jouhevasti kulkevat opastekyltit. Onneksi henkilökunta oli avuliasta ja esitteli hyvin, mihin osioihin kannattaa tutustua. Ja museossa on parhaillaan peruskorjaus menossa, joten varmasti on lupa odottaa näyttelyreittiin pian parannusta.


Yleisesti museon näyttelyistä jää tunne, että ne ovat pääosin sponsorein ja yhteistyökumppanein koottuja esityksiä Suomen isoista teollisuusyrityksistä, eikä niinkään tekniikan kehitykseen keskittyvä museo. Eipä sillä, mielenkiintoista on katsoa, miten suomalaiset firmat ovat kasvaneet ja innovoineet vientituotteita maailmalle. Sama henki kun tuottaisi nyt tulosta, näkyisi se varmasti pian vientieuroissa ja taloudessakin muutamassa vuodessa. Kuitenkin Suomen teollisuusmuseo olisi kenties osuvampi nimi tälle museolle ja asettaisi odotukset sisällöstä kohdilleen. Hieman näyttelyn päätteeksi tuntee ylpeyttä suomalaisen teollisuuden puolesta ja jää lupaava olo, että on täällä osattu ennenkin, eiköhän osata jatkossakin. :)

Tekniikan museo sijaitsee siellä, missä Helsingin keskusta on alunperin sijainnut: Vantaanjoen suulla. Siitä kaupungin keskusta on myöhemmin siirtynyt nykyiselle sijainnilleen. Historian havinaa on siis ympäristö pullollaan jopa enemmän kuin tekniikkaan (tai siis teollisuuteen) keskittyvässä museossa. Jos jää aikaa, niin ainakin hyvällä säällä ympäristöön kannattaa tutustua ja nauttia hetki kosken pauhusta.


Mitä: Tekniikkamuseo
Missä: Viikintie 1, Helsinki
Milloin: 24.5.2015
Maksaa: 6e, Museokortilla - for free (peruskorjauksen ajan ilmainen)
Uudestaan: Kyllä remontin jälkeen
Menisikö lasten kanssa: Kyllä
Netissä: http://www.tekniikanmuseo.fi/

Ei kommentteja: