31.3.2016

45. Suomen Pankin rahamuseo

Ihme ja kumma, ettei Suomen Pankin rahamuseo ole suositumpi vierailukohde. Museo sijaitsee keskeisellä paikalla vajaan korttelin päässä Senaatintorista. Raha kiinnostaa tavalla tai toisella lähes kaikkia ja siitähän täällä puhutaan. Ja ennen kaikkea, sitä täällä on! Lisäksi museo on täysin ilmainen vierailukohde.


Museosta löytyy kaikki käytössä olevat eurokolikkoversiot euromaiden mukaan, jos epäilyttää mitä on vaihtorahana saanut. Markka-aikoja kaipaavat voivat tuijotella vanhoja tuttuja seteleitä. Myös suurin Suomesta löydetty kultakimpale on täällä näytteillä. Ja homma alkaa luonnollisesti oravannahoista. Kattava tarjonta vaihdantavälineitä siis, kannattaa käydä itse katselemassa.Suuri osa museon kerronnasta noudattaa kronologisesti rahatalouden ja -politiikan muutoksia historian aikana. Esille pano on tyylikäs ja tukee kerrontaa. Ajoittain pääsee myös itse hankkimaan kosketusnäytöiltä tietoa tai kokeilemaan vaikka omaa rahapolitiikan tuntemusta "Haluatko miljonääriksi" -henkisellä tietovisalla. Vastaan tulee myös rahanpainokone ja tieto siitä, minne vanha raha katoaa. Silppuriin nimittäin ja putkilosta löytyy tonneittain ihkaehtaa rahasilppua.


Helsingin keskustassa pyöriessä ja etenkin Senaantintorilla vieraillessa kannattaa poiketa. Kohde sopii kaikenikäisille, kun on paljon katseltavaa, enemmän luettavaa ja vielä päälle vähän kokeiltavaa. Museo ei ole suuren suuri, joten aikaakaan ei kiireisellä tuhlaudu, jos haluaa pikaisesti poiketa. Mutta tietomäärä on tuhti, joten pidempäänkin voi innokas oleskella.

Vinkki vielä piristämään työpäivää: Keskustassa työasioivat voivat poiketa vaikka kesken lounastauon. Näin mekin teimme. :)

Ei kommentteja: