16.10.2015
Museoretki Hämeenlinnaan
Mikä ihmeen museoretki?
Golfmatkat, keikkareissut ja kylpylälomat ovat tuttuja syitä maiseman vaihtoon. Päivän tai parin reissut onnistuvat myös muoseomatkaillen. Museovierailu tai kaksi on helppo yhdistää muuhun matkaan ja toisinpäin; Hämeen reissulla majottauduimme kylpylään. Valitsee vain useita museoita lähietäisyydeltä toisistaan tai suunnittelee pidemmän reitin kulkemaan museosta toiseen. Museoiden perässä retkeillen helposti pääätyy muuteen vieraaksi jääviin kaupunkeihin tai kyliin. Samalla voi löytyy kivoja ravintoloita, ajankohtaisia paikallistapahtumia ja yllättävää oheistoimintaa. Matkailu tunnetusti avartaa, museomatkailu kenties enemmän... Museokorttilaisille kustannuksetkin pysyvät kotimaassa kohtuudessa, kun sisäänpääsy lukuisiin nähtävyyksiin on jo valmiiksi kuitattu. ;) Blogissa esitellään jatkossa museoiden mukana muutamia kivaksi koettuja museoreittejä vinkkien kera.
Hämeessä on tiiviisti monta museota
Ensimmäisenä museoretkikohteena esittelyssä on Hämeenlinna, joka on oiva kohde päivän tai parin museomatkalle. Kaupungista lähiseutuineen löytyy lyhyeltä ajoetäisyydeltä peräti 15 museota, joista kahdeksan on museokortilla saavutettavissa (merkitty m-kirjaimella). Vinkatkaa, jos joku kohde puuttuu listalta, lisätään! Jos ei ole autoa käytössä tai haluaa kunnon ja raittiin ilman vuoksi kulkea jalan, sijaitsevat Hämeenlinnnan keskustan kaikki museot kävelyetäisyydellä toisistaan.
1. Designmuseo Iittala(m)
2. Hauhon esinemuseo
3. Hämeen linna (m)
4. Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo(m)
5. Hämeenlinnan taidemuseo(m)
6. Härkätien museo
7. Kotiseutumuseo Pellava ja Sahti, Alfred Kordelinin ajokalumuseo
8. Kotkon talomuseo
9. Museo Militaria(m)
10. Museo-Eerola
11. Palanderin talo(m)
12. Sibeliuksen syntymäkoti(m)
13. Säästöpankkimuseo
14. Vankilamuseo(m)
15. Parolan panssarimuseo
Museoholistin retki: Kylpylä -> Iittala -> Vankilamuseo -> Hämeen linna -> Militaria -> Lasimuseo -> Metsästysmuseo -> Koti
Jotta ennättää olla ensimmäisenä museon ovilla, on hyvä paikalla olla ajoissa. Mielummin matkustaa seudulle edellisenä päivänä siis... Hämeen reissulla majottauduimme Aulangon Kylpylähotelliin ennen retkipäivää. Hotellille ajaessa vastarannalla näkyi komea Hämeen linna. Maisemasta syntyi odottava tunnelma seuraavan päivän museokierrosta kohtaan. Vastaanotossa kyseltiin matkaan syytä: Työ, perheloma, urheilu, vapaa-aika. Miksei listalta löydy museomatkaa? Ihan vain museokortin perässä tänne tultiin, creditit siis sinne kiitos! :D Myös Vanajanlinna olisi varmasti museoretkeen henkeen sopiva majoitusvaihtoehto Hämeessä. Ja löytyyhän keskustasta lukuisia muitakin vaihtoehtoja.
Oma museokierroksemme alkoi Design museo Iittalasta(m), sillä klo 10 aikoihin ei Hämeen linnaan ollut pyhäpäivän vuoksi pääsyä. Ovet aukeaisivat vasta klo 11 ja hyödynsimme ajan poikkeamalla ensin Iittalaan. Iittalasta löytyy musoen lisäksi kattava outlet-myymälä, kahvila ja käsityöläisputiikkeja.
Iittala visiitin jälkeen ajelimme takaisin Hämeenlinnaan ja keskelle museokesittymää. Kiersimme Vankilamuseon(m), ruokailimme museovisiitin yhteydessä Hämeen linnassa(m) ja lopuksi suuntasimme Museo Militariaan. Tämän jälkeen kävimme kurkkaamssa Panderin taloa(m). Opaskierros oli juuri alkanut, emmekä tällä kertaa jaksaneet jäädä odottamaan 25 minuuttia seuraavaan kierrokseen - infoähky oli neljän museon jälkeen riittävästi vallannut päätä. Museo jäi siis välistä ja jatkoimme kohti kotia.
Paluumatkalla joku museokipinä kuitenkin syttyi vielä ja poikkesimme Riihimäellä Suomen lasimuseossa(m) ja Metsästysmuseossa(m). Tällä reissulla valkkasimme vain museokortilla ilmaisen sisäänpääsyn kohteita, mutta kiinnostuksen mukaan läheltä löytyy myös muita museoita.
Vinkit retkeen
Hämeen linna (m), Vankilamuseo(m), Museo Militaria(m), Säästöpankkimuseo ja Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo(m) sijaitsevat näköyhteydessä toisiinsa. Rykelmän kiertämiseen on hyvä varata nopeallakin tahdilla muutama tunti. Jos aamusta aloittaa, niin lounaan voi nauttia Hämeen linnasta löytyvässä ravintolassa tai Museo Militarian lounasravintolassa, joissa kyllä kahvittelukin onnistuu.
Rannalta on helppo jatkaa kaupunkia kohti. Palanderin talo(m) sekä Sibeliuksen syntymäkoti(m) löytyvät vain muutaman korttelin päässä museokeskittymästä. Palanderin talossa vieraillessa on hyvä huomioida, että taloon ei pääse vapaasti tutustumaan milloin vain, vaan ainoastaan puolitunnittain oppan johdolla. Keskustan kahvilat löytyvät läheltä kahvihetkeä tai välipalaa varten. Hämeenlinnan taidemuseokin on vain sillan toisella puolen, vaikka ei oheiseen karttaan mahdu: Hämeenlinnan museokartta
Päiväretki on hyvä aloittaa tai päättää johonkin lähiseudun museoista, jos on autolla liikkeellä. Designmuseo Iittala(m) on esimerkiksi vain reilun vartin ajomatkan päässä Hämeenlinnasta Tamperetta kohti. Väliin sijoittuu myös Parolan Panssarimuseo. Jos aikaa on enemmän kuin päivä, voi maakuntamatkaillen käydä myös Härkätien museossa, Kotkon talomuseossa, Tuuloksella Museo-Eerolassa, Hauhon esinemuseo, Lammin kotiseutumuseoissa tai ajokalumuseossa. Monet maakuntien pienet museot ovat avoinna hyvin rajoitetusti ja joskus vain kesäaikaan, joten aukioloajat on hyvä tarkistaa ennen paikalle kurvaamista. Ettei tule paha mieli.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti